El documental TERRA D’OPORTUNITATS i la gent de l’OLIVERA, ens mostren com podria ser la pagesia del futur

terra oportunitatsAhir dijous, a l’espai Funatic, la projecció del documental Terra d’Oportunitats, va comptar amb la presència de més de 50 persones, i d’alguns dels protagonistes del film, com el Pau Moragues, enginyer agrònom i enòleg de la cooperativa l’Olivera, i el Roger Roca, guionista i director.

El documental, que ha rebut diversos guardons, retrata la vida quotidiana de l’Olivera, una cooperativa fundada l’any 1974 per una colla de joves emprenedors que van decidir deixar la ciutat i instal·lar-se al poble de Vallbona de les Monges, amb l’objectiu de desenvolupar un projecte d’agricultura ecològica dedicat al vi i l’oli, en el qual treballen persones amb discapacitats psíquiques o en situacions familiars desfavorides.

 debat terra oportunitats 110413Durant el col·loqui que ha seguit a la projecció, el Pau, ha destacat les oportunitats que presenta un nou model de producció agrícola, com el de l’olivera, basat en projectes petits, que arriben fins a la transformació i elaboració final dels productes i incorporen aspectes socials i ambientals, alhora que ofereixen productes de qualitat i amb algun tret característic. Així, per exemple, s’ha esmentat la col·laboració en propostes de recuperació de varietats autòctones i tradicionals com VINYES TROBADES, d’Slow Food.

Pel Pau, el futur del sector agrari passa per la diversificació i per recuperar el vincle entre ciutat i territori, entre ciutadà i agricultura. En aquest sentit, iniciatives com els mercats de proximitat o els horts urbans, contribueixen a acostar els món urbà i rural.

Roger Roca, el director del documental, ha explicat com va anar a parar a la cooperativa l’Olivera per casualitat, mentre feia un reportatge per a una revista, i com allà va descobrir un projecte que el va atrapar, tant per la vessant social i de forma de vida que suposa, com per l’aposta per la innovació en l’agricultura.

tastet olivera 110413La sessió ha acabat amb un tastet de productes “ètics o socials”, que incloïa un vi escumós de l’Olivera i neules i arrugats de “EL ROSAL”, obrador que forma part del Centre Especial de Treball de l’Associació Alba de Tàrrega.

Podeu veure el documental a: http://www.tv3.cat/videos/4051190/Terra-doportunitats

I si voleu saber més coses de l’Olivera… http://www.olivera.org/

Aquesta entrada s'ha publicat dins de cinema i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Anti-Spam: * El temps s'ha esgotat. Si us plau, torna a intentar-ho.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>